Lanzarotes stor sønn

Når du reiser rundt på Lanzarote og bare nyter og beundrer denne “hvite” øya med de spennende monumentene, kan du sende noen varme tanker til den internasjonalt kjente kunstneren César Manrique og hans politikervenn, Pepin Ramiz. For uten innsatsen til disse to ville Lanzarote i dag antagelig vært en stygg turistgetto.

På grunn av sin fantastiske innsats for å bevare Lanzarotes egenart, blir César Manrique regnet som øyas store sønn. César Manrique ble født i Arrecife 24 april 1919 og vokste opp på Lanzarote i en sammensveiset familie bestående av far, mor, en tvillingsøster, nok en søster og en bror.

Ferier og helger ble tilbrakt nord på Lanzarote på familiens landsted i Caleta de Famara og her hadde César Manrique en lykkelig barndom. Den vakre stranden som tilhørte landstedet og de storslagne omgivelsene gjorde et mektig inntrykk på ham og ble senere en viktig inspirasjonskilde for hans kunstneriske arbeid. 

Etter den spanske borgekrigen begynte han å studere arkitektur på Universitetet på Tenerife, men avbrøt to år senere studiene for å begynne på kunstakademiet i Madrid. Her avsluttet han studiene fem år senere med diplom i tegning og malerkunst.

Bare 23 år gammel holdt han sin første utstilling i Arrecife på Lanzarote, godt hjulpet av sin barndomsvenn Pepin Ramirez som senere ble en av Lanzarotes mest betydningsfulle politikere.

Påvirket av surrealismen åpnet César Manrique i 1954 det første "nonfigurative" kunstgalleriet i Spania sammen med andre abstrakte kunstnere, noe som var både vågalt og farlig under Francos diktatorstyre. I 1964 ble han invitert til USA av Nelson Rockefeller som hadde kjøpt noen av hans malerier.

Under opphold der holdt han utstillinger i Huston og New York og tilbake på Lanzarote uttalte César Manrique: "Etter å ha flyttet tilbake til Lanzarote fra New York er det min hensikt å gjøre Lanzarote til en av de vakreste steder på kloden, fordi øya har uendelige muligheter å by på".

Mye takket være hjelpen fra sin politikervenn, Pepin Ramirez, klarte han å gjennomføre planene og det er omtrent umulig å tenke seg Lanzarote uten César Manriques geniale mesterverk.

Han satte sitt preg på Lanzarote både som maler, skulptør, arkitekt, ekologist, forsvarer av gamle monument, rådgiver ved utbygginger av områder, planlegger av urbanisasjoner og skaper av landskap og hageanlegg.

Den 25 september, 1992 omkom César Manrique i en tragisk bilulykke i nærheten av Arrecife, 73 år gammel. Og hans død førte til landesorg på øya, og taxisjåførene kjørte i lang tid rundt med sørgebånd på armen. Det sier noe om hvilken respekt César Manrique nød blant lokalbefolkningen. 

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

01.10 | 11:14

Det er så hyggelig å kunne følge litt med på hva som hender på øya jeg er så glad i. Selv om jeg begynner å bli litt gammel- er ikke håpet om et nytt besøk helt

...
01.10 | 08:17

Kjekt å kunne komme i gang og på nytt møtes.

...
03.02 | 16:57

Tusen takk Liv Jensine for info og oppgradering! 👍🏻🤗
Ja vi ber og håper på snarlig vaksinering og «normale tider» igjen! 🙋🏻‍♀️😁

...
10.12 | 22:36

Takk for oppdateringer fra fine Lanzarote. Vi gleder oss til vi kan komme tilbake. Kanskje allerede i vår? Lov å håpe🎅🏾 Kontingent sendes!

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE