Kaktushage og en landsby omgitt et grønt hav

Et nevneverdig menneskeverk

Guatiza er kjent som tilholdsted for kaktushagen Jardin de Cactus. Kaktushagen som ble skapt av Lanzarotes store kunstner César Manrique.

Hundrevis av forskjellige kaktusarter rager over den svarte asken og skaper former og perspektiver som forandrer seg ettersom observatøren beveger seg langs de steinlagte stiene og hvor Guatizas kjente hvite mølle har en dominerende plass i området.

Som hele verket til denne strålende representanten for Lanzarotes sjel, er denne hagen en lovsang til livet midt i tilsynelatende vulkansk ødemark.

Kaktushagen symboliserer, som en blandt mange andre flotte atraksjoner på øya, alt det Lanzarote har vært og er. Menneskenes harde arbeid med å forvandle omgivelsene og kampen for livets seier over det livløse.

Selve Guatiza er ikke ulik andre landsbyer på Lanzarote. Men besøkende blir gjerne litt overrasket når de kommer på besøk, da landsbyen er omgitt et "hav" av grønt med endeløse marker dekket av kaktuser med store ovale blader som skaper geometriske figurer.

Det ser ut som et av naturens ville påfunn å samle en slik enorm mengde med planter, tett i tett, som ellers i verden vokser trassig for seg selv. Men nei, denne nålekledde plantasjen er resultatet av menneskers arbeid. Ja som om det var en kornåker.

Forklaringen finner man ved å gå helt bort til kaktusene og ta dem nærmere i øyesyn. Man kan da, rundt omkring på bladene, se en myriade av små insekter som dekker bladene. Det dreier seg om cochinilla-lusen, en underlig liten parasitt som når den er død, tørket og malt, gir et helt spesielt naturlig rødt fargestoff kalt karmin. Fargestoffet brukes mye i bl.a. kosmetikkindustrien og annen farging takket være stoffets kvalitet og mostandskraft mot andre stoffer. Dette eksotiske insektet som opprinnelig kommer fra Mexico, kom til øyen i det 17. århundre og har siden da, vært fast bosatt. Tidligere har cochinilla-lusen også bidratt stort til Lanzarotes økonomi.

 

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

01.10 | 11:14

Det er så hyggelig å kunne følge litt med på hva som hender på øya jeg er så glad i. Selv om jeg begynner å bli litt gammel- er ikke håpet om et nytt besøk helt

...
01.10 | 08:17

Kjekt å kunne komme i gang og på nytt møtes.

...
03.02 | 16:57

Tusen takk Liv Jensine for info og oppgradering! 👍🏻🤗
Ja vi ber og håper på snarlig vaksinering og «normale tider» igjen! 🙋🏻‍♀️😁

...
10.12 | 22:36

Takk for oppdateringer fra fine Lanzarote. Vi gleder oss til vi kan komme tilbake. Kanskje allerede i vår? Lov å håpe🎅🏾 Kontingent sendes!

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE