Kontraster og flott atmosfære

Et mesterverk for alle sanser

Vi mennesker er som oftest nysgjerrige og den som reiser, har alltid noe å fortelle.

Vi vil gjerne se nye steder, møte nye mennesker og oppleve nye smaker og lukter. Iblant blir vi så sjarmert av et sted at vi vil tilbake, om og om igjen.

Man kan selvsagt bare nyte ferien på stranden eller ved bassengkanten på hotellet, men hvorfor ikke dra på oppdagelsesferd?

Lanzarote er en kontrastfull øy, med gode muligheter for fine opplevelser. Det finnes noe for enhver smak!

Øya er et mesterverk, som gir fantastiske minner.

Å bli med på utflukter, er selvsagt en god måte å se øya på, men ønsker man frihet til å se seg om i sitt eget tempo og stoppe der man selv ønsker, kanskje finne sin egen strand eller besøke små lokale landsbyer, vekk fra de typiske turiststedene, så er leiebil et godt alternativ. Lanzarote er en flott øy, hvor det er mye å oppleve innenfor korte avstander.

Start f.eks dagen i sør ved de hvite salthaugene ved saltsjøene Salinas de Janubio før et stopp ved Lanzarotes mest lunefulle landskap, Los Hervideros. Los Hervideros regnes også som et eldorado for fotografering.

Besøk så den lille byen El Golfo og den smaragdgrønne vulkansjøen som ligger like ved, innen ferden fortsetter mot øyas sørvestkyst, hvor et mektig kullsvart landskap der jorden fortsatt gløder under overflaten, og hvor solstrålene får jorden til å skinne i metallfarger, ønsker alle velkommen ved Montañas del Fuego i nasjonalparken Timanfaya.

Etter en opplevelsesrik formiddag blir gjerne ganene tørste, så hvorfor ikke styre mot en av Lanzarotes mange vingårder, som f.eks Stratvs. Her kan man smake på de lokale vinene og sette seg til bords for et godt måltid i deres restaurant, innen man mett og glad begir seg ut på ny oppdagelsesferd.

Kjør gjerne mot øyas nordligste odde, til det som var en gammel artilleristilling, ca 500 meter over havet ved et nesten loddrett stup. Her nyter man den fantastiske utsikten fra Mirador Del Rio over småøyene like nord for Lanzarote, for eksempel La Graciosa.

Så bør man besøke og studerer en av øyas mest imponerende naturfenomen i Cuevas de los Verde-grotten. Ønsker man ikke å gå ned i denne grotten, kan man i stedet besøke Jameos del Aqua-grotten som ligger i samme område. Mitt tips er jo å få med seg begge to.

Som en perfekt avslutning på dagen, besøk gjerne Cesar Manriques hus, bygd over fem vulkanske bobler på en blåsvart strøm av størknet lava, innholdende mesterens egne verker, hvor man tydelig kan se hvordan hans kjærlighet til Lanzarote gjenspeile seg.

Lanzarote et mesterverk, med det meste og det beste!!

Tradisjonsrike landsbyer og fascinerende daler

I sør tilbyr øya herlige strender med hvit og svart sand og behagelig ferieatmosfære i turistbyene.

Men Lanzarote tilbyr et interessant innland med vulkanlandskap og barske juv. Landskapet har lite vegetasjon men sjarmerende og tradisjonsrike landsbyer og fascinerende vin daler.

I nord og innlandet på øya tilbys hyggelige landsbyer med palmetrær, gjerne omringet av et grønt landbruk.

Men også mye kultur som utstillinger, kunst, museer, grotter, kaktushager, konsertsaler og borger i en god blanding.

Like nord for Lanzarote finne man den lille sjarmerende øya La Graciosa og på vestsiden tilbys delvis mye vind og er derfor et godt surfer mekka.

På Lanzarote finnes "turistsentrene": Puerto del Carmen, Costa Teguise, Puerto Calero og Playa Blanca.

Tiltross for dette har øya beholdt sin opprinnelige mangfoldighet og sin stillhet både for øye og for ørene.

Det er så vel takket være administrasjonsforvaltningen i Madrid og Cesar Manrique, som omkom i en bilulykke 1992, og innbyggerne selv på Lanzarote, som har klart å beholde øya som en rolig og sjarmerende plass. Det finnes for eksempel få høyhus på Lanzarote.

Teguise: Teguise har flere små trange gater og plasser og gir en slags "arabisk atmosfære". Dette er en liten by hvor man føler seg fort vel i og har flere gode restauranter, barer og flere små butikker.

Tahiche: Tahiche er preget av arkitekturen til Cesar Manrique og Ildefonso Aquilar. Begge har bygget sine egne hus her. Denne arkitekturen gir preg på resten av byen. Byen ligger mellom Teguise og Arrecife.

Las Brenas: Denne lille landsbyen ligger 10 km fra Playa Blanca (i luftlinje er det ca. 2 – 3 km til havet) og har ingen ferieleiligheter. Her finnes det bare rustikke fincas og velpleide landsteder med og uten basseng på store tomter.

Soó, Tao, Tiagua og La Vegeta: Disse stedene er preget av en landlig og rolig sjarm og har nesten ikke mistet sin opprinnelse. De tilbyr stillhet og ro ligger avsides all turisme.

Playa Quemada: Playa Quemada har en tradisjonell atmosfære og er nokså uberørt av turisme. Svart sandstrand og delvis bratte klipper.

Playa Honda: Playa Honda ligger mellom Puerto del Carmen og Arrecife og i nærheten av flyplassen. Stedet har fine sandstrender og flere butikker og restauranter.

Yaiza: Yaiza er flere ganger blitt utpekt til Lanzarotes fineste by. Landskapet er flott, stilfullt, enkelt og severdighetene i byen er kirken, det gamle rådhuset og de forskjellige plassene. Få turister, mulighetene til å bo stille og fredelig. Restauranter, Tapas barer og handlemuligheter.

Güime: Güime ligger på en ca. 200 m høyde på sørkysten. Herfra har man en flott utsikt over halve øya og havet til Fuerteventura. Landsbyen har lite turisme og er et velpleid sted med et pent villastrøk. Strender og andre tettområder (Arrecife eller Puerto del Carmen) når man på 5-10 minutter.

La Geria: La Geria er ikke en by, men er et av verdens mest fascinerende områder for vinavling. Flere tusen vindruer, som er omgitt av steinmurer midt i et bisart vulkanlandskap.

Caleta de Famara: Caleta de Famara er en veldig rolig landsby med mye vind, som ligger på vestkysten og direkte ved den beste og fineste stranden på Lanzarote. Ideelt for surfere, turgåere og de som leter etter ro og fred. Flotte bølger og herlig vann og god atmosfære i byen. Herfra har man en flott utsikt over til naboøya La Graciosa. Mange barer og fiskerestauranter.

Tias: Herfra har man en herlig panoramautsikt over havet helt til Fuerteventura, da byen er vendt mot sør. Ideelt utgangspunkt for utflukter, da byen ligger midt på øya. Tias er en typisk, tradisjonell by uten mye turister og har barer og restauranter som anbefales. Forskjellige handlemuligheter i sentrum. Avstand til Puerto del Carmen er ca. 3-4 km.

Mácher/ Asomada/ Conil: Mácher ligger nordvest for Puerto del Carmen i retning Yaiza. Det lille hvite kapellet er et besøk verdt. Den lille landsbyen Asomada har få turister og ligger idyllisk til ovenfor Macher og Puerto del Carmen. På høyden har man en fantastisk utsikt helt over til naboøya Fuerteventura. Conil ligger 100 m videre oppover i fjellet. Denne lille byen strekker seg fra vinrankene i La Geria.

Haria og Arrieta: Arrieta er en sjarmerende fiskerlandsby på nordsiden av øya. Stillhet og gode fiskelokaler setter sitt preg på bybildet. Haria er en "helt annen slags by" på Lanzarote. Her bodde Cesar Manrique på slutten av sitt liv. Haria har et grønt landskap, ca. 1000 palmer og er et særdeles fruktbart område. Her finner man ro og fred.

Mala, Charco del Palo, Guatiza: Mala, også kalt Charco del Palo, hvor en rolige atmosfære rår, ligger direkte ved havet. Til tross for klippene har man gode muligheter for å komme seg i vannet. Stedet består mest av boliger og det finnes naturiststrender.

Det finnes tre restauranter og handlemuligheter i byen og flere butikker i nabobyen Mala. Guatiza har en flott kaktushage, anlagt av Cesar Manrique og ligger tett på Mala. Byens bilde er preget av sin nærhet til havet og de gjemte husene, som ligger veldig rolig til. Herfra er det ikke langt til forskjellige utfluktssteder.

Nazaret og Tahiche: Nazaret har utviklet seg de seneste årene til å bli et sted med luksus villaer. Byen ligger nord for Arrecife og rolig til med panoramautsikt. Foruten et supermarked finnes alt i den nære byen Teguise (2 km), i Tahiche eller i Arrecife (ca. 8 km).

Kulturell utvikling

For å oppdage Lanzarote, er det også nødvendig å lære mer om menneskenes historie. Historie fra fortiden gjennom en stor historisk arv og øyas kulturelle utvikling.

Lanzarote tilbyr flere museer, sentre og gallerier. Steder som er verdt å besøke om en vil lære om øyas historie og kultur.

Blandingen av innbyggerne som kommer fra flere land med ulike kulturer, gjenspeiler det nåværende livet til en øy full av tradisjoner.

Sentrene for kunst, historie, kultur og turisme på Lanzarote er virkelig verdt et besøk for å oppdage den sanne essensen av Lanzarote.

Ved å besøke disse steder fremmer man også den sosiale, kulturelle og miljømessige utvikling av øya.

Ukjente seil i horisonten

Takket være den magnetiske og eksentriske Kaptein Jack Sparrow, nyter verden en renessanse av sin kjærlighetsaffære til pirater, og Castillo de Santa Barbara i Teguise er stedet for å lære og ta del av pirat historiene på og omkring Lanzarote og den kanariske øygruppe.

Museo de la Piratería (Piratmuseet) ligger på Guanapay fjellet over byen Teguise i Castillo de Santa Barbara, og er det eldste festningsanlegg på Lanzarote. Ironisk nok var øyas sårbarhet for angrep fra pirater hovedgrunnen til at borgen ble bygget på begynnelsen av det 16. århundre, for å holde vakt for avslørende tegn på ukjente seil i horisonten. 

Så det er passende at det i dag huser utstillinger av piratene, både virkelige og fiktive, som har invadert øya, over fem århundrer.

Utstillinger, informasjon, modeller og multi media fyllerborgen og tar en med på en fin reise gjennom historien. Selve borgen er en "lekeplass" med svingete trapper til hemmelige rom og utrolig utsikt tilbake over byen Teguise og det vulkanske landskap sentralt på øya og mot La Gaciosa.

Kanariøyenes plassering gjorde dem til et populært stopp overfor skip som passerte til og fra Amerika eller andre steder ute i den vide verden, og som ville fylle på med ferske matforsyninger og drikkevann. Dette i sin tur gjorde dem til et attraktivt jaktterreng for pirater under det 15., 16. og 17. århundre.

Teguise på Lanzarote er en av de eldste landsbyene på Kanariøyene, grunnlagt av Maciot de Bethencourt i 1418. Landsbyen ble oppkalt etter Teguise som giftet seg med Maciot. Teguise var datter av den innfødte kongen. Byen Teguise ble ofte angrepet av tilreisende pirater, og på baksiden av kirken Nuestra Señora de Guadalupe, sies det at gaten Callejón de la Sangre, at etter en voldelig piratinvasjon så rant blodet i den brosteinsbelagte gate.

Den første piratangrep ut fra historien, ble startet av portugiserne i det 15. århundre, av en flåte som var under kommando av Enrique av Portugal i 1450, som igjen ble etterfulgt av Diogo da Silva ved Rubicón i 1466.

Lanzarote var gjenstand for mange piratangrep i ​​andre halvdel av det 16. århundre. Den franske pirat "Le Clerc" plyndret hovedstaden Teguise i 1551. Atten år senere i 1569 var Teguise igjen målet for den nordafrikanske pirat Calafat som kom til Arrecife med ti skip og 600 besetningsmedlemmer. De røvet øya i løpet av en måned og tok med 200 Lanzaroteños til slaveri.

En annen nordafrikansk pirat med navn Dogali "El Turquillo" ankom Arrecife under 1571, hvor de tok seg opp til Teguise hvor de plyndret byen og satt fyr på kirken.

I begynnelsen av 1581 røvet de franske piratene Le Testu og La Motte øya.
Piraten Morato Arraez fra Algerie angrep Teguise i 1586, og det brøt ut harde kamper mellom lokalbefolkningen og piratene.

Den engelske piraten William Harper angrep først et portugisisk skip i Arrecife i 1593 før de ankom havnen ved Las Coloradas i den sørlige delen av øya, der de ødela kirken San Marcial del Rubicón.

En annen britisk pirat ved navn George Clifford, som var hertugen av Cumberland, passerer Lanzarote på en ekspedisjon til Vestindia, der de angrep Castillo de Santa Barbara i Teguise og stjal kanonene samt klokkene fra kirken.

Piraten Walter Raleigh kom til Lanzarote i 1617 hvor de plyndrer øya og tar drikkevann.

Den største angrepet i det 17. århundre var i 1618 av Tabac Arraez og Soliman som brakte en flåte på 36 skip og 4000 menn. De stjal "jomfruen" fra kirken Nuestra Señora de Guadalupe i Teguise og tok med seg 900 gisler/slaver. Kidnappingen av disse mennesker anses som en av de største slavekidnappinger under et piratangrep ved Kanariøyene.

Havnen ved Las Coloradas var målet for to algeriske piratbåter i 1749, hvor piratene angrep tårnet Torre de San Marcial, brente ned kirken og robbet byen Femés.

Dette skulle vel fortelle en del av den spennende historie som Lanzarote har vært gjennom. Så hvorfor ikke benytte muligheten til å oppleve og lære mer om øyas spennende historie ved å besøke Museo de la Piratería i Santa Bárbara borgen plassert på toppen av fjellet Guanapay i Teguise, som også var den gamle hovedstaden i Lanzarote.

Borgen Santa Bárbara er fascinerende, utsikten er utrolig, og det er lett å se hvorfor stillingen ble valgt. Først og fremst som et utsiktstårn før en utvidelse ble gjort for å gi en trygg beskyttelse til lokalbefolkningen under angrep.

Innkjørselen ligger langs veien i selve Teguise, som går mot Haría. Man kan enten gå eller kjøre opp den lille svingete veien opp til toppen av Guanapay.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

03.02 | 16:57

Tusen takk Liv Jensine for info og oppgradering! 👍🏻🤗
Ja vi ber og håper på snarlig vaksinering og «normale tider» igjen! 🙋🏻‍♀️😁

...
10.12 | 22:36

Takk for oppdateringer fra fine Lanzarote. Vi gleder oss til vi kan komme tilbake. Kanskje allerede i vår? Lov å håpe🎅🏾 Kontingent sendes!

...
08.12 | 18:09

Kjekt å sjå at det er nokon som trør til i desse vanskelige tider, spesielt for innbyggerne på Lanzarote. Håper vi snart kan komme tilbake til øya.

...
14.12 | 23:08

Håper vi kan delta fra begynnelsen av januar in4 uker

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE