Glad i opplevelser

Mulighetene er store omkring øya

La Cueva de los Verde

La Cueva de los Verdes ligger i Malpaís de la Corona området, i den nordlige delen av øya og i samme område som Jameos del Agua, men mer oppe i høyden nedenfor den ca. 610 meter høye vulkanen Monte de la Corona.    

Cabildo de Lanzarote anerkjente den historiske betydningen av hulen i 1960 og utnevnt Lanzarote kunstner Jesús Soto til å hjelpe til med design. La Cueva de los Verdes ble åpnet for turister i 1964. Svært lite av tunnelens helhet ble forstyrret eller ødelagt i arbeidet. Den viktigste delen av arbeidet var å skape inn/utgangen og exit områder. Jesús Soto klarte både å fremheve grottens dramatiske konstruksjoner og farger funnet i tunnelen.

Et annet navn som er nært knyttet til senteret for kunst, kultur og turisme er Lanzarote historiker, Agustín de la Hoz, som publiserte sin litterære verk "Cueva de los Verdes" i 1964. Han beskriver grotten, etter uttømmende historisk forskning. Han tolker hver av de ulike segmenter av grotten og introduserer leserne for navn fra øyas historie og folklore.

Utbruddet fra vulkanen La Corona var for ca. 3000 til 5000 år siden, og er derfor ikke en del av utbruddet som varte i ca. seks år i Timanfaya tilbake i 1730.

La Cueva de los Verdes blir vel for det meste oversatt til The Green Cave (den grønne grotte) på engelsk. Uansett oversettelse, så hadde en guide i grotten et godt poeng. Han sa: "- Har dere sett noe grønt under besøket i hulen så langt, bortsett fra uniformen min?"

Grotten var faktisk en helligdom i det 16. og 17. århundre, og øyboerne skjulte seg ofte i tunnelsystemet slik at plyndrende pirater ikke kunne finne dem. Under den store pirat angrep i ​​1618 fra Taban Arraez og Soliman bodde lokalbefolkningen i hulene i to måneder mens piratene søkte øya rundt etter dem. Så grotten ble oppkalt etter den grønne familie som egentlig var geitegjetere og at hulen ble brukt som ly. Både for mennesker som dyr.

En lavagrotte/tunnel skapes når toppen av lavastrømmen kjølner og danner en skorpe mens glødende lava fortsetter sin ferd under. Blant de vulkanske grottetunneler som ble dannet da lavaen strømmet fra La Corona vulkanen til havet, finnes det tunneler på over 6 km, opptil 50 m høye og 15m brede på enkelte steder. Det finnes også noen interessante navn for deler av grottesystemet som Pie del Guanche (Guanche fot), Cabeza del Monstruo (Monsterets hode), La Cripta (Graven) og Horno del Diablo (Djevelens Horn).

Under turen omkring i grottesystemet vil du også komme til det naturlige auditorium hvor det gjennom året blir arrangert flere flotte klassiske musikkonserter. I omvisningen får en også med seg en liten overraskelse. Som guiden sa det: « -Jeg og flere av oss, er fortsatt forbauset over at dette fortsatt er en liten hemmelighet, tross i at Cuevas de los Verdes har vært åpent i mer enn 45 år!

For å bevare grottens opprinnelighet og spektakulære funksjoner, kan det være litt mørkt og smalt på visse steder, det finnes både trapper og ujevnt gulv og det er deler hvor du trenger å gå litt bøyd på grunn av lavt tak. Derfor er denne flotte attraksjon ikke egnet for mennesker med sterk klaustrofobi, bevegelse problemer eller rullestolbrukere eller familier med barnevogner. Men små barn er velkomne. Temperaturen i hulen har naturlig ventilasjon og holder en temperatur på ca. 19 grader.

Åpningstidene er fra kl. 10:00 til 18:00 med en time ekstra om kvelden i sommermånedene. Da man går i grupper vil du bli fortalt hvor lenge en må vente til neste tur starter, når du betaler entre ved ankomst. Den siste turen blir gjennomført en time før stengetid. Turen gjennom er ca. 1 km og varer ca. en time.

La Cueva de los Verde grotten er vel øyas mest imponerende naturfenomen og man skal ikke la muligheten gå seg forbi til å følge en guidet tur.

Monumento al Campesino

Det karakteristiske Monumento a la Fecundidad opprettet av César Manrique markerer inngangen til Monumento al Campesino i San Bartolomé.

Den hvite fruktbarhetsskulptur ble konstruert av bl.a. gamle skip og tanker og dedikert til bøndene som jobber så hardt for å produsere avlinger fra den vulkanske landjord på Lanzarote. Det er 15 meter høy og besøkende kan gå opp de få trinnene til grunnmonumentet for en bedre utsikt. Skulpturen er laget av Manrique i 1968 og monumentet er skapt av kunstneren Jesus Soto. Det er ingen entre avgift for å besøke Monumento al Campesino, som også er den eneste av de syv offisielle besøkssenter på øya, som er gratis.

Lokalisert i det geografiske sentrum av øya, er monumentet lett å finne. Monumento al Campesino ligger like ved rundkjøringen der de viktige veier fra Arrecife og Teguise (LZ-20 og LZ-30) møtes. Av denne grunn er det også et populært møtested for den årlige pilegrimsferden til Mancha Blanca for Los Dolores i september. Minnesmerket ligger også mellom den vakre La Geria vin regionen og El Jable, det såkalte «ørkenområdet» på Lanzarote.

Dette hus / bondemuseum fremviser tradisjonell arkitektur på Lanzarote, med hvitvaskede vegger med møbler, dører og vinduer malt i typisk Lanzarote grønt. Du kan også finne herlige eksempler på typisk Lanzarote skorsteiner og vinduskodder, kombinert med kultur og landbruk gjenstander. Hvert av rommene representerer en type håndverk fra øya og en butikk tilbyr tradisjonell håndverk og gaver for salg. Det er også en stor samling av Lanzarote vin tilgjengelig å kjøpe fra dette stedet. Det finnes også et utvalg av tradisjonell musikk for salg, inkludert folklore og Timple musikk.

Den sirkulære spisestuen, er ofte brukt til store arrangementer og er tilgjengelig for privat utleie som bryllup osv. Det skal vites at bar / restaurant området har oppnådd en god 2 gaffel klassifisering og er åpent hver dag fra 12:00 - 16:30 og tilbyr typisk kanarisk mat fra Lanzarote.

Selve Monumento al Campesino er åpent hver dag mellom 10:00 til 17:45.

Casa Museo del Timple

Casa Museo del Timple ble offisielt åpnet av presidenten, Paulino Rivero i mars 2011.

Den spektakulære bygningen var kjent som Palacio de Spinola i La Villa de Teguise før det ble omgjort til Casa Museo del Timple. Huset ble opprinnelig bygget av José Feo Peraza mellom 1730 - 1780, og det ble først kjent at eiendommen tilhørte Spinola familien i 1895.

Kommunen kjøpte eiendommen i 1984, hvor den så ble den offisielle bolig for den kanariske regjeringen på Lanzarote.

Timple Muséet ligger midt i sentrum av den gamle hovedstaden, overfor kirken Nuestra Señora de Guadalupe ved Plaza de la Constitución.

Om du ikke er så innsatt i musikkinstrumenter, men setter pris på tradisjonelle bygninger er galleriet verdig et besøk når en er i den gamle hovedstaden.

Interiøret i rommene står i en sterk kontrast til de hvite yttervegger.

Det finnes rom med utstillinger, skjermer og informasjon, og legg spesielt merke til Timple de Caja de Puros som har blitt gjort av en håndverker fra Tenerife av en boks av Churchill sigarer!

Gårdsplassen er nydelig, intim, spesiell, sjarmerende og full av interessante funksjoner.

Salen like ved inngangen brukes fortsatt for bryllup og viktige rådsmøter.

Casa Museo del Timple er åpent mandag til lørdag fra 09:00 til 16:00 og søndag fra 09:00 til 15:00 og kan fint kombineres sammen med et besøk på: Markedet i Teguise på søndager, ved et stopp på en rundtur rundt på øya eller sammen med et besøk på Pirat Muséet.

Timanfaya Visitors Centre

De fleste har hørt om Timanfaya Nasjonalpark på Lanzarote, og sannsynligvis også besøkt Montañas del Fuego attraksjonen, men har du besøkt senteret like ved i Mancha Blanca?

Timanfaya besøkssenter ligger på samme vei som inngangen til Montañas del Fuego, men fortsett mot Tinajo. For alle som er fascinert av vulkaner, så skal ikke dette unngås da det er et flott senter fult av informasjon, fakta, tall og ikke bare om Lanzarote, men generelt om vulkanologi fra hele verden.

Utstillingen inneholder bl.a. også en seismograf og meteorologisk stasjon. Det er videoer, interaktive kart og skjermer med mye spennende informasjon.

Under et besøk kan en også se en simulering av et vulkanutbrudd. Simuleringen varer ca. et minutt. Her blir man i grupper ledet ned til et rom i kjelleren, hvor lysene slås av, og mens en står i mørket strømmer damp og svovel røyk sammen med lys og lydeffekter som simulerer den strømmende lava ved et vulkanutbrudd.

Her finnes også interessante gamle kart over Lanzarote fra det 18. århundre som viser de omkringliggende landsbyene før/etter Timanfaya utbruddet. På baksiden av bygningen finnes en utsiktsplattform hvor du kan se resultatet av den ekspanderende lavastrømmen omkring Timanfaya.

Fans av Manrique vil sette pris på utformingen av senteret, da det inneholder mange av hans tradisjonelle kjennetegn. Så det er verdt å få med seg, under et opphold.

Nasjonalparken Timanfaya

Nasjonalparken Timanfaya dekker det meste av Lanzarotes vestlige del. 

Øya ble skapt av et vulkanutbrudd for millioner år siden, og vulkanaktiviteten har faktisk fortsatt siden da.

Selve Timanfaya har fortsatt mange aktive vulkaner som har bidratt til å skape det spennende og fascinerende landskapet.

Solstrålene er med på å skape de vakre fargeskiftene i landskapet, fra det svarteste svarte til grønt med ulike nyanser av brunt og hvitt i selve kraterne.

Den finkornede lavasanden og de grove lavasteinene som ble formet da den kokende lavaen møtte det kjølige havvannet, former sammen med de åpne kraterne et fantastisk og fascinerende landskap.

The Green Lagoon

En av de viktigste attraksjonene ved El Golfo er den berømte Green Lagoon (Den grønne lagune) - et uvanlig fenomen i selve bukten, hvor sjøvann har blitt fanget i form av en innsjø og fått en syrlig grønn farge, på grunn av de alger som lever der. 

 

Selve stranden er laget av småstein, og klippene bak lagunen er like dramatisk, etter at vinden har erodert inn fantastiske former i løpet av århundrene. Lagunen er ytterligere forsterket av den store finger av stein som ligger like ved stranden.

 

Da landskapet var så rått og vilt, mente filmskaperne at det var det ideelle bakteppet for Sophia Loren i den klassiske filmen One Million Years BC.

Caleta de Famara

Det er spennende å besøke den store stranden Caleta de Famara. 

Den har ofte rødt flagg på grunn av de sterke undervannsstrømmene, så vær forsiktig i forhold til bading!

Men det du kan gjøre i stedet for å bade, er å prøve deg på surfebrettet. 

Ved Famara kan man leie surfebrett til både nybegynnere og mer erfarne surfere. 

Her tilbys det også surfekurs til den som ønsker å bli enda bedre på brettet.

Farmarastranden er en god nybegynnerstrand – stor og variert når det gjelder dybde og bølgehøyde – men det kan være lurt å snakke med en erfaren surfer før du for alvor begir deg ut i det våte element.

Rancho Texas Park

Rancho Texas Park er Lanzarotes egen dyrepark og ligger i gangavstand like ovenfor de sentrale deler av Puerto del Carmen. Den ligger plassert ca. i midten mellom Matagorda og Puerto del Carmen. 

Det spiller ingen rolle om det er overskyet eller sol – parken er ikke avhengig av godt vær for å bli en minneverdig opplevelse.

Her finnes hvite tigre, ørner som flyr rett over hodet på deg og sjøløver som byr på festlig underholdning. Her er også krokodiller, skilpadder, ponnier og pumaer
og mange andre spennende dyr!

Svømme med sjøløvene kan du også gjøre i Rancho Texas Park. En  høyst usedvanlig og morsom opplevelse!

Uansett alder så får du en aldeles uforglemmelig opplevelse med deg hjem, da sjøløver nok er verdens mest skøyeraktige dyr!

De danser, kysser og klapper med luffene og er som skapt for å stå på scenen. Denne opplevelsen bør imidlertid bestilles i god tid på forhånd, da den er meget populær.

Rancho Texas Park er en flott park hvor barna garantert vil få en super dag. Ja det er også en kjempeplass for de uten barn.

Parken tilbyr også flotte bademuligheter via sitt flotte bassengområde.

Jardin de Cactus

Jardin de Cactus er stedet for deg som liker pigger av den spesielle sorten.

Du kommer inn i en stor hage med over 10 000 eksemplarer av 1 420 ulike kaktusarter – i alle former og fasonger.

Hagen ligger på nordsiden av Lanzarote mellom Guatiza og Mala.

Én spennende side av hagen er at kaktusene er importert fra hele verden, og at hver kaktus er omhyggelig merket med sitt opprinnelsessted
.

Dykking

La Graciosa er en vakker liten øy som ligger nord for Lanzarote. "Hovedstaden" er et sjarmerende lite fiskevær med knappe 700 innbyggere. 

Om du er en av de lykkelige som allerede har dykkersertifikat, så sies det at det på øya La Graciosa finnes et dykkersenter som heter Centro de Bueco Archipelago Chinijo, og som har fått tillatelse til å dykke på det helt unike revet utenfor kysten.

Revet har vært fredet i svært lang tid, men nå har du altså muligheter til å dykke på det i selskap med både hammerhai og annen spennende fisk. Skal vist være er en dykkeropplevelse du ikke må gå glipp av!

Billett tur/retur Orzola koster 20 euro; avgang flere ganger daglig. 

Golf ved Puerto del Carmen

Lanzarote Golf ligger like ovenfor hotellene i Puerto del Carmen og er øyas nyeste golfbane.

Caleta Blanca

Hvorfor ikke ta en tur til Caleta Blanca, like før du kommer til Orzola? 

Som du kanskje vet, så betyr "blanca" hvit.

Kontrasten mellom lavaklippene og sandstrendene i de små buktene oppe i nord er vakker og dessuten er det ingen trengsel om du vil hygge deg her noen timer.

Naboøya Fuerteventura

Naboøya Fuerteventura rett sør for Lanzarote er vel verdt et besøk. Så la ikke muligheten gå deg forbi, til å besøke og nyte av enda en kanariøy når du først er på Lanzarote

Rederiene Fred.Olsen og Armes har både ferger og hurtigbåter som går i skytteltrafikk mellom Playa Blanca på Lanzarote og Corralejo på Fuerteventura.

Den er landskapsmessig helt annerledes – spesielt nasjonalparken Las Dunas, som med sine enorme sanddyner bringer tankene hen på Sahara.

Rett sør for Corralejo ligger nasjonalparken Las Dunas med åtte kilometer herlige sandstrender.

Å dra hit uten å ha med kamera og badetøy ville være en skam – man kan bare ikke se seg mett på denne geologiske åpenbaringen av hvit sand, blå himmel og turkisfarget hav......

Det er ingen butikker eller restauranter i området, så ta med deg det du trenger for dagen. Las Dunas ligger i gangavstand fra Corralejo, mens det går busser sørfra.

Tar du buss, gå av ved Hotel Riu Oliva – stranden ligger rett bak hotellet.

Femes

Fra utsiktspunktet ved Femes har man en usedvanlig vakker utsikt over sørkysten av Lanzarote og her er det mange gode fotomotiver! 

Her bor også flere kunstnere som har oppdaget det vakre lyset som preger landskapet. Småbysjarmen finner man igjen på byens fåtalls kafeer og restauranter. 

Det sies også at her oppe og forøvrig på denne siden av øya at solnedgangen er aller vakrest.

Jameos del Agua

Jameos del Agua er én av to spennende grotter som ble skapt ved vulkanutbruddet i Monte de la Coranos. 

Når du kommer inn, ser du at solstrålene trenger gjennom enkelte steder, og dette har skapt grobunn for et helt fantastisk dyreliv her inne.

Blant annet holder den sjeldne albinokrabben til i sjøen inne i grotten.

Jameos del Agua ligger på nordsiden av Lanzarote og like nedenfor den andre grotten Cuevas de los Verde.

Kjører man mot Orzola, så er det enkelt å finne ut fra god skilting

Markedet i Teguise

Markedet i Teguise, foregår på søndager. 

Hver søndag blir Teguise, Lanzarotes gamle hovedstad, avsperret og gjort om til en stor markedsplass.

Boder og stands står tett i tett og her selges det meste man kan ønske seg som silkeprodukter, krydder, lokalt håndverk, solbriller, vesker, sko tøy, afrikansk håndverk m.m. 

Ja både ekte vare og kopier.

Det finnes stort sett ikke prislapper, så her gjelder det å ta frem prutetalentene for å få ned prisene og gjøre noen gode innkjøp.

Her er det også andre aktiviteter å adsprede seg med. Hele byen forandres når det er markedsdag og blir en eneste stor folkefest med gatemusikk og dans på torget. En folkefest som som ikke engang lokalbefolkningen vil gå glipp av.

Begynner magen å rumle, så er det ingen grunn til bekymring. Det finnes ingen ende på fristelser.

Markedet i Teguise er både festlig og folkelig – i ordets beste forstand.

Markedet i Haria

Markedet i " De tusen palmers by " som landsbyen Haria kalles, anses for å være det beste på hele Lanzarote.

Her finner du håndlagede gjenstander som er produsert rundt om på hele øya.

Se etter det statlige stemplet som bekrefter at det er ekte varer som er til salgs.

Ps... Det er selvsagt lov til å prute.

El Castillo San José

El Castillo San José er én av to borger i Arrecife. 

Denne er i dag utstillingslokale for samtidskunst med verker av bl.a. Picasso, Miró, Chillida og Tàpies.

El Castillo de San Gabriel

El Castillo de San Gabriel ble bygget for å holde piratene under oppsikt.

I dag er festningen fredet og brukes som arkeologisk museum.

César Manrique's hjem

César Manrique  er et begrep på Lanzarote.

En forståelse av hans livsverk kan man få ved å besøke muséet Fundación César Manrique i hans tidligere hjem i Tahíche, som ligger noenlunde i mellom dagens hovedstad Arrecife og den gamle hovedstaden Teguise.

César Manrique's hjem ble bygget i, omkring og over fem vulkanske bobler i en blåsvart  strøm av lava og er en flott opplevelse.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

01.10 | 11:14

Det er så hyggelig å kunne følge litt med på hva som hender på øya jeg er så glad i. Selv om jeg begynner å bli litt gammel- er ikke håpet om et nytt besøk helt

...
01.10 | 08:17

Kjekt å kunne komme i gang og på nytt møtes.

...
03.02 | 16:57

Tusen takk Liv Jensine for info og oppgradering! 👍🏻🤗
Ja vi ber og håper på snarlig vaksinering og «normale tider» igjen! 🙋🏻‍♀️😁

...
10.12 | 22:36

Takk for oppdateringer fra fine Lanzarote. Vi gleder oss til vi kan komme tilbake. Kanskje allerede i vår? Lov å håpe🎅🏾 Kontingent sendes!

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE