La Graciosa før...

La Graciosa, spansk øy i Atlanterhavet, rett nord for Lanzarote.

    La Graciosa, spansk øy i Atlanterhavet, en av Kanariøyene, like nord for Lanzarote; står det i Det store norske leksikon. Øya tilhører øygruppa, Chinijo, som foruten Graciosa omfatter de mindre øyene Alegranza,  Montana Clara, Roque del Este og Roque del Oeste (lengst i øst). I likhet med de andre kanariske øyene , er øya av vulkansk       opprinnelse. Mye av øya er flat, men det er fire markerte fjell eller fjellpartier, hvorav det høyeste når opp til  266 moh. Store deler av øya er naturpark, Parque  Natural del Archipielago Chinijo.                                            Det er 650 fastboende på øya, som har et areal på 29 kvadratkm.                                                                                                                Øya har to tettsteder; la Caleta del Sebo, øyas hovedby, og Pedro Barba, som best kan beskrives som en liten              turistby. I sør er det to større sandstrender, Playa de la Cocina og Playa Francese.                                                                           La Graciosa er bare tilgjengelig sjøveien over det ca 2 km brede sundet, El Rio (elven), og med hurtigbåt fra             Orzola som går flere ganger til dagen.                                                                                                                             Befolkningen lever nå av fiske og turisme. For 50 år siden var det fiske som var hovednæringen.

 

Bildene er fra 60– og 70– tallet, og før turistene kom til øya. På den tiden var det lite vann på øya, og det var kun 20 liter vann pr. dag i unge familier, og når det ble født et barn, fikk de 20 liter til, uansett om det kom flere barn, var rasjonen den samme. Det var ingen elektrisitet, og helsetilstanden var ekstremt ustabil. Det var bare sjøen som var levevei, og det var et hardt liv.   Sjø, sand og vind, alltid overalt…. Havet , som kunne drive mennene til galskap,   leveveien;  på få minutter kunne stormen forvandle havet, og synke de små båtene til lokalbefolkningen… Havet som de elsket, havet som de fryktet!  Mennene var ute på fiske , og når de kom inn med fangsten , måtte kvinnene ta   turen, over sjøen, El Rio, gå opp til Magues og Haria for å selge fisken, og komme tilbake med  markens grøde av poteter, grønsaker og frukt, som ble dyrket oppe i dalen.

 Det jobbes nå med at La Graciosa skal bli den åttende Kanariøy. De siste årene har denne nydelige, stille øya      forandret seg også til en turistøy, der det hver uke kommer tusenvis av turister, enten på dagsbesøk, eller for lengre opphold, og noe av idyllen kan lett forsvinne. Det har igjen gitt øya en ny levevei, turismenMen det finnes fortsatt nydelig små steder og det gode lyset og energien er der fortsatt…      så det er vel verdt et besøk på denne øya som er fylt med sol, sand og hav og nye muligheter. Noe av teksten er hentet fra Store norske leksikon.

 

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

28.02 | 11:34

gleder oss til turen. vi kommer på ved casino

...
30.08 | 17:20
Hva skjer høst 2019 har mottatt 3
15.08 | 11:58
Nordisk forening har mottatt 31
04.08 | 08:49
Ny sesong høst 2019 har mottatt 4
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE